Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

1000 lyktor i Umeå

2014-09-08

Under samma himmel och samma kväll kommer tusentals lyktor att återigen stråla i Umeå – och förhoppningsvis på många platser i Sverige. För tionde året i rad tänder barnen i Umeå lyktor de skapat tillsammans med sina pedagoger. 21 november är det dags igen och i år utmanar Idéan pedagoger i hela Sverige att göra detsamma.

!000 lyktor i Umeå, Idán, foto Jonny Rönnblom .jpg

Fredag 21 november kl. 18 tänds för tionde året i rad barnens ljuslyktor i Umeå. I år är Umeå, tillsammans med Riga, dessutom Europas kulturhuvudstad och då vill Umeå kommun att barnens ljusinstallation denna gång ska vara en viktig del av invigningen av stadens nya Kulturhus Väven.

– Vi vill utmana och inspirera alla pedagoger på förskolor i Sverige att göra detsamma, så att barns lyktor ska lysa på många platser i hela Sverige under samma himmel och samma kväll. Så att det blir en nationell manifestation för och av barn, berättar Benny Dahlberg, pedagogista på Idéan, för- och grundskolans pedagogiska och kulturpedagogiska utvecklingscentrum i Umeå.

– Denna manifestation synliggör barnen, ger dem en röst och tillsammans med andra barn skapar de gemenskap och magi i det offentliga rummet”, skriver Idéan och Umeå kommun i den inbjudan som man skickat ut. Vill man veta mer om detta kan man höra av sig till Idéan www.umea.se/idean.

Maria Herngren

(även i Modern Barndoms Reggio Runt-sidor i nr 4/14)