Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Skolan och byn Malagiri efter jordbävningen

2015-04-14

Carin Söderlind och föreningen Trinity berättar om hur den första jordbävningen drabbade den nepalesiska byn Malagiri där Reggio Emilia Institutet varit med om att bygga upp och stötta en skola (vilken Modern Barndom skrev om i nr 2/15). Nu har de även lyckats få en kort "rapport" efter den andra jordbävningen den 11 maj. Här finns också Trinitys nya bankgironummer för akut hjälp till byn och för återuppbyggnad av skolan.

Bildspelets bilder här ovanför kommer från facebookgruppen ”Trinity Skolprojektet i Malagiri – Nepal”. De första två är nytagna och visar byn efter jordbävningen, de andra är tagna innan jordbävningen.

Carin Söderlind, med flera engagerade i den ideella föreningen Trinity, rapporterar kontinuerligt på Facebookgruppen ”Trinity Skolprojektet i Malagiri – Nepal” om hur läget är för byn Malagiri och för skolan där. Efter Carins uppdateringen, från 13 maj (se här nedan) har munken Karma Dorjee nu meddelat att Trinitys pengar kommit fram och att de nu kan köpa in det mest akuta till byborna. När sedan efterskalven lugnat ner sig ska de ta dit en ingenjör till byn för att göra en översyn av skolans skador.

"Det är 5-6 nya efterskalv varje dag. Det nya stora skalvet har inte gjort det bättre. Marianne från Belgien köpte mat och åkte upp till skolan efter första skalvet. VDC har gett lite dem lite mat och några tält med inte nog. De pengar som vi sände har inte kommit skolan eller byn till handa ännu. Byborna som fått tält bor i dem. Det känns verkligen svårt när inte hjälpen kommer fram."

Carin poängterar att de pengar som Trinity skickat inte nått fram ännu på grund av att bankväsende och infrastruktur inte fungerar efter jordbävningarna. Alla pengar som man skickat finns kvar på bankkonto i Nepal och de pengar som nu kommit in på Trinitys katastrofkonto finns kvar i Sverige i väntar på första möjlighet att skicka dem så att de används på bästa sätt. 

Tidigare, i april, berättade Trinity:

Vi är ledsna och chockade då Malagiriskolan har stora sprickor i tak, väggar, golv och mark. Vi vet ännu inte hur allvarligt det är men det ser absolut inte bra ut. Mitt i all chock är vi lättade och tacksamma att elever, personal och byborna har klarat sig med livet i behåll. 

Personal och några bybor bor nu under presenningar och tält på skolans gård.

Resten av byborna bor också  utomhus nu och det är blött och kallt för dem, liksom för så många nepaleser i byar likt denna.

Uppe i byn runt Malagiri skolan är förödelsen stor och människor har ingenstans att bo. Karma vår medarbetare i Nepal säger att de väntar på hjälp från omvärlden.

Karma skriver så här, dagen efter, i ett mejl till Carin Söderlind:

Igår gick jag till Malagiri med Mariyana. Hon köpte med många livsmedel ... Sitiutionen i byn är värre än vi trodde ... Skolkök och hantverks huset är mer förstört ... ett klassrum också ... Men kontorsrum, gästrum och ett klassrum är bra.

Men mycket annat är skadat och förstört av byns 213 hus, i vilka ingen längre vågar vara. Karma fortsätter att berätta:

Jag är så orolig nu att de väldiga regnen ska skada allt ännu mer.  Byn hus är förstörda så folket kan inte längre bo i dem utan bor utomhus i "tält" och försöka täcka sig på olika sätt men det finns inte tillräckligt med filtar och tälten är inte vattentäta.

När jag frågade dem berättade de att de använder det de har i köket. När de såg oss grät de, men personalen är bra. Nu ska jag och Anita försöka ta oss till Katmandu idag för att få tag i mjölk till barnen och tält. 

Carin Söderlind berättar vidare:

Vi hade just tagit beslut på att köpa små järnspisar till flera hus i byn med rör för röken att gå ut genom väggen så att de skulle få ett hälsosammare liv, men nu finns inte dessa deras hem kvar.

Nu skickar man ut varningar för att skicka pengar till oseriösa "hjälpare". Men vi kommer att skicka pengar till klostret och Karma som är vår kontakt, och som tog initiativ till skolan, och som samarbetat med oss om den sedan flera år. Han jobbar nu på som bara den för att hjälpa. Hans egen by Rathankot är också helt raserad. Där skulle ett barnhem invigas den 6 juni för att ge plats för föräldralösa barn. Nu är den också rasad. Jag var där för en månad sen ungefär, och den var så fint byggt i natursten.

Den ideella föreningen Trinity har som mål att bygga och driva en skola i byn Malagiri i Nepal, en skola som fram till i lördags var färdigbyggd och där man nu jobbar med att, som Modern Barndom skrev häromveckan ”utveckla skolans pedagogik, men de bekostar också driften och försöker utveckla byn så att de ska kunna driva skolan själva.”

Mer om Trinity här kan ni läsa här

http://trinitykarlstad.se

Bankgironumret är

Bankgiro 5590 2720

Plusgiro: 1845535-2

Swish: 123 52 40 460

Carin Söderlind skriver så här om byns behov av hjälp:

"Vi har nu fått en bild av vad som hänt i byn Malagiri och i skolan. Skadorna är omfattande och nu återstår uppbyggnadsarbete av hem och renovering av skolan. Barnen och deras föräldrar är illa utsatta och de hem som vi redan tidigare såg som knappt möjliga att bo i är nu raserade. Den första hjälpen vi behöver sätta in är mat, tält och filtar.

Snälla, Hjälp oss göra vad vi kan så att alla klarar dagsbehov av mat/vatten och nattens behov av skydd och värme."

Text: Maria Herngren

Bilder: Trinity i Karlstad