Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Konstnärlig aktivism på hög nivå

2015-04-13

X – Unga Klaras föreställning om vår svenska koloniala och rasistiska historia och om hur det är att leva i Sverige idag under den vithetsnorm som fortfarande råder – lyfter och knockar sin publik på samma gång. Regissören Farnaz Arbabis första teateruppsättning på Unga Klara, efter att hon och Gustav Deinoff tagit över det konstnärliga ledarskapet efter Suzanne Osten i fjol, bjuder på konstnärlig aktivism på hög nivå.

Unga Klaras föreställning X är både politisk och konstnärlig – och folkbildande, ifrågasättande, berörande, tankeväckande, frigörande. Ja just så omskakande som nästan bara riktigt bra teater kan vara. Här lyckas de många skådespelarna, genom de texter som mejslats fram ur dokumentära material och intervjuer, skapa möte på möte med sin publik, och med historien bakåt (framför allt i första akten) liksom med här och nu (framför allt i andra akten).

X kretsar bångstyrigt kring en av våra viktigaste frågor, undersöker modigt och nyfiket hur vi i Sverige värderat och fortfarande värderar människor utifrån hudfärg och etniska bakgrund. Som att vi haft slavkoloni, att samiska barn inte fick gå i skolan förrän på 50-talet och romska barn än senare. Att vi var först i världen med ett rasbiologiskt institut, att vi satte stopp för romers och judars möjligheter att fly förintelsen hit.

Här får vi möta många av de stereotyper som brukats som maktverktyg för att avhumanisera människor och rättfärdiga till förtryck av dem. ”Men var kommer du ifrån, egentligen?” frågar Ardalan, Bianca, Carlos, Evin och alla de andra på scenen till exempel var och en av oss. Just den fråga som bara de som står utanför den rådande vithetsnormen måste svara på. De som inte inkluderas i samhällets ”Vi” som äger makten och tolkningsföreträdet.

I programbladet skriver författaren Moa Matthis: ”Att som ’X’ skaffa sig kunskap om den historia som formar oss är att frigöra både sig själv och historien. Samtidigt avslöjar den processen att fångenskapen inte är lika för alla.

Just det gör X till en både plågsam och befriande teaterupplevelse – en väg mot förändring. Missa inte den!

Text Maria Herngren

Foto Marguerite Seger

På bilden syns David Arnesen och Ardala Esmaili.