Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

MODERN BARNDOM NR 3

2015-09-07

Modern Barndom nr 3/15 finns nu ute hos prenumeranterna. Här berättar vi lite om denna tidnings innehåll. Ett par extra artiklar i anslutning till Modern Barndom nr 3/15 finns också publicerade här på hemsidan under september. Ta gärna en titt även där.

• På Panelen, Modern Barndoms frågesida, svarar Linda Linder, Göteborg; Lisa Hjort, Lidköping och Simon Melin, Helsingborg på frågan ”Vad kan den digitala kuben bidra med och hur arbetar ni med den?”

Plågsam väntan efter farofylld flykt

Ett reportage om några kvinnor och barn, som kämpat över öken och hav och som nu sitter fast i en lång väntan i ett tillfälligt asylboende i Stockholms största industriområde.

Det finns inget barnsligt i det barn gör

Ett reportage med Londonprofessorn i semiotik Gunther Kress och nyblivna doktorn Sara Hvit Lindstrand, vilka får möjlighet att träffas i ett samtal om barns teckenvärldar och meningsskapande – och om sina egna drivkrafter genom Modern Barndom.

”Reggio ligger egentligen i Sverige”

Howard Gardner, professor vid Harvard University i USA, som under många år besökt och samarbetat med Reggio Emilia, berättar för Modern Barndom om hur detta möte påverkat honom på djupet i hur han förstår små barn, deras lärare och den pedagogiska miljöns möjligheter.

Hundra sätt att förundras

Läs vad författaren och samhällsdebattören Göran Greider och professorn i pedagogik Ingrid Pramling Samuelsson skriver om de nya boken ”Hundra sätt att förundras”, som berättar om det utvecklingsprojekt i Stockholm 1992–94 som betytt så mycket för svensk förskola och syn på barns lärande och för Reggio Emilia-inspirationen i Sverige.

Direktreklamens bebisbilder
Vilken bild av barnet ger reklamen oss? Vad berättar den om små barn? Johanna Sjöberg berättar om de stereotypa bebisbilder som reklamen förmedlar.

• Reggio Runt, Modern Barndoms sidor om smått och stort som händer i Reggio Emilia-inspirationen i såväl Sverige som Italien och andra delar av världen.

• Hyllan Modern Barndom tipsar om av Ylva Mortens bok ”Vad säger barnen?”.

Pedagogenporträtt av Sanne Björklund, Malmö, om lärande för hållbar utveckling

• Pedagogisk dokumentation från ett projekt om ”Döden” på BarnCompaniet i Boden

Synpunkten en krönika av Harold Göthson, denna gång om ”Vart går våra skolor?”

Signerat en krönika av regissören Suzanne Osten om vikten av oroande film för barn.