Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Bildspel från ReMidadagarna i Trondheim; öppningen på Peter Egges plats, fruktgrillning, sand från rör till rör.

Barnen i centrum på ReMidadagarna i Trondheim

2016-06-05

Under två försommarveckor har barn och pedagoger i Trondheims Reggio Emilia nätverks förskolor fyllt stadens torg med en utställning som de gjort tillsammans med stadens ReMida. Ann Sylvi Olsen och Anne Growen Støvne berättar här mer om den, om ReMidadagarna och om förskolornas projektarbete.

I år ville vi fokusera på vilka förutsättningar små barn har när de går in i en stad. Trondheim är en stad där många har åsikter om vad som är viktigt för medborgarna, och i fjol var det en stor debatt om det, bland annat i olika medier.

Reggio Emilia nätverket i Trondheim – som består av 25 förskolor, både privata och kommunala – ville också vara med i den debatten, men på ett hållbart, etiskt och estetiskt sätt. Vi ville lyfta fram de små barnens utforskande, visa på deras ohejdade undersökande, i en utställning med plats både för dokumentationer och aktiviteter. Det fick vi av staden på Peter Egges plats som sällan används men som ligger centralt i anslutningen till det magnifika stadsbiblioteket.

När nya stadsrum skall skapas är det oftast arkitekter och stadsplanerare som tänker. Men det är också viktigt att lyssna på och förstå vad medborgarna tycker om det, vilket inte är någon lätt uppgift, och än mer komplicerat är det om man också vill lyssna på de yngsta barnen. De uttrycker detta på så olika sätt, med hundratals olika fraser, hundratals olika språk ...

Under året som gått har vi samarbetat med ReMida inför vår utställning på ReMidadagarna. Vi har observerat och dokumenterat våra barns utforskande av olika material och olika rum samtidigt som vi kontinuerligt har reflekterat över det. Slutligen har vi samlat dokumentationer från alla våra förskolor till en utställning som barn och pedagoger sedan har fortsatt att förändra och utveckla under sina besök där. Med denna utställning har vi visat att barn också kan vara med och skapa och utveckla stadens rum.

På helgerna, när utställningen var öppen för allmänheten, ordnade vi seminarier, kurser och workshops där för våra lärare i nätverket. Vi bjöd även in kommunens stadsplanerare, arkitekter, konstnärer, kulturinstitutioner, med flera, till dialog. Medverkade gjorde också Eloisa di Rocco, från ReMida i Reggio Emilia, och ateljeristan Lanfranco Bassi, samt en landskapsarkitekt från Danmark och forskare från universitet i Trondheim.

Det här var fjärde gången som vårt Reggio Emilia nätverk arrangerade en stor utställning i Trondheim, och den tredje under ReMidadagarna.

Text och bild Ann Sylvi Olsen, Anne Growen Stovner

Översättning Maria Herngren