Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

MODERN BARNDOM NR 1

2017-02-01

Modern Barndom nr 1/17 finns nu ute hos prenumeranterna. Här berättar vi lite om denna tidnings innehåll. Vi publicerar också kontinuerligt fler artiklar, recensioner och kolumner här på hemsidan.

• På Panelen, Modern Barndoms frågesida, berättar tre deltagare om Reggio Emilia Institutets Dialogdagar.

Skola mot maffian

Säg Sicilien och Palermo och människor över hela världen kommer förmodligen tänka på maffian, våld och fattigdom. Men nu finns hopp för barnen, och deras familjer, i en av de mest utsatta stadsdelarna där, bland annat tack vare internationella stiftelsen La Fondazione Reggio Children-Loris Malaguzzis skolprojekt ”Fare Scuola”.

Läsprojekt i Liberia

Många barn förlorade sina föräldrar när Ebola drabbade Liberia, ett av Afrikas fattigaste länder som också härjats svårt av inbördeskrig tidigare. Många fler barn förlorade också möjligheten att gå i skolan. Men nu finns ett hoppingivande läsprojekt som sprider sig i såväl huvudstaden Monrovia som ut i landet.

Sigtunas väg mot likvärdig förskola

”Det som är spännande med dem är att de ägt sin egen utvecklingsresa”, säger pedagogistan Anna-Lena Flodberg när hon tar med Modern Barndom till Tingvalla förskola, som också är ett bra exempel på Sigtuna kommuns satsning på att utveckla sina förskolor med stöd i Reggio Emilias pedagogiska filosofi.

Hyllning till en praktik med tjocklek.

”Den här idén har jag burit på länge, att skriva om allt jag lärt mig under mina 30 år i förskolan. Så det är en bok om praktiken, en praktik med tjocklek, som jag dessutom vill förmedla arbetsglädje med”, säger konstnären och bildläraren Karin Furness om sin bok Formulera – Bild och projekt i förskolan.


Ateljeristan & kulturen

Detta nummers ateljerista, Johanna Björkqvist, uppmärksammar det som anses fult, mindre värt och som bryter mot normer i kulturuppslaget denna gång.

Reggio Runt berättar som vanligt om Reggio Emilia-inspirerat arbete i Sverige och i andra länder – och denna gång i ett utbyte mellan pedagoger i Sverige och England.

Pedagogen

Nura Adam-Jamil, barnskötare och elevassistent, i Trångsund, visste så fort hon klev in på förskolan Nytorps Mosse att här ville hon arbeta.

Pedagogisk dokumentation om FN-dagen, en del i Lyans förskolas Hållbar Framtid-projekt i Sigtuna.

Synpunkten, en krönika av Harold Göthson som denna gång skriver om en utövad demokratisk ekologi.

Signerat

Krönikör denna gång är forskaren och författaren Christian Eidevald som skriver om vikten av att väva ett nät av möjligheter för barn i förskolan, så att vi inte glömmer det när vi nu börjat funderar över vad undervisning i förskolan kan vara.

Prenumerera på eller beställ lösnummer av Modern Barndom