Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

MODERN BARNDOM NR 1

2018-02-06

Dags för ett nytt nummer av Modern Barndom. Här berättar vi lite om Modern Barndom nr 1/18. Vi publicerar också kontinuerligt fler artiklar, recensioner och krönikor här på hemsidan.

Panelen, Modern Barndoms frågesida ägnar sig sedan i höstas åt några viktiga områden när det gäller Skolverkets uppdrag att uppdatera läroplanen för förskolan. I detta nummer svarar några pedagoger på frågan ”Hur tycker du att förskolans nya läroplan skall uppmärksamma omsorg i förskolan?”

Olikhet är vår styrka

”Genuspedagogik handlar inte om att ta bort utan om att tillföra. Om att ge barn möjlighet att välja från hela spektret. Inte bara från en livshalva som traditionell pedagogik gör, där det finns ett sätt att vara flicka och ett annat att vara pojke”, säger Lotta Rajalin, förskolechef för Maria-Gamla Stans förskolor, som arbetat med det i tjugo år och som Modern Barndom besöker under höstens mest intensiva #metoo-rörelse.

Planket – läsarnas egen sida

Carola Lysebring, förskolechef för Solkulla förskola i Veddige, delar här med sig av deras arbete med barns integritet och värdegrund för en framtid utan #metoo.

På clownturné i Rumänien

Rumänien är fortfarande snart trettio år efter Ceausescus och diktaturens fall ett av Europas fattigaste länder, med stor korruption och maktmissbruk, och med en särskilt stor och utsatt grupp i romerna. Svenska clownen Ann Hageus berättar här om sin turné med Clowner utan Gränser till byarna på den rumänska landsbygden.

ATELJERISTAN & KULTUREN: Ateljé, kub och digitalitet

Mia Mylesand, ateljerista på Trollet i Kalmar, berättar om sitt uppdrag att förbinda och få barn och pedagoger att förundras – och om hur hon jobbar med 100-språklighet och olika digitala uttryck.

Hundra språk och en bok

”Häxan, Pippi och Bamse” heter en ny bilderbok som finns på ett enda bibliotek i hela landet. Inte konstigt då att väntelistan är lång för att låna den på Viksängs bibliotek i Västerås. Särskilt som de sjutton författarna och illustratörerna finns bara en kilometer bort, på förskolan Emilia Öst.

Hyllan

Harold Göthson recenserar några böcker om demokrati och förskola, vilket är ett utdrag ur hans längre artikel här på hemsidan, se:

”Cirklar kring förskola och demokrati”

Reggio Runt

Bordercrossing till Södertälje; Reggio Emilia-inspirationen i Australien, Reggio Emilia Institutet firar 25 år …

Pedagogen

Karin Ståhl, förskollärare i förskoleklass i Rydebäck i Helsingborg.


Pedagogisk dokumentation

”Staden – att skapa med 3D-konstruktion och ellära” på Makerspace i Upplands Väsby.

Synpunkten

Harold Göthson skriver om en framtid som hylla nyanserna.

Signerat

Krönikör denna gång är författaren, debattören och journalisten Maria Sveland som skriver om livsviktiga samtal efter #metoo.

Prenumerera på eller beställ lösnummer av Modern Barndom