Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Barns Coronateckningar, Bagarmossen

Barns tankar om Coronaviruset

2020-04-28

Barnen pratar en hel del om att viruset inte är farligt för barn, men för äldre, berättar Johanna Appelquist, förskollärare i Kärrtorps förskolor när Modern Barndom vill veta mer om vad som händer just nu i förskolor och skolor. Vad tänker barnen om Corona och hur förändrar denna pandemi deras och pedagogernas praktik?

– Flera berättar att de Facetime:ar med mormor och morfar, farmor och farfar, till exempel: 'Igår fyllde morfar år. Då sjöng vi för honom på Facetime'. Barnen instruerar och visar varandra hur de ska tvätta händerna, berättar Johanna Appelquist vidare, samtidigt som hon skickar med några teckningar som barnen har gjort.

De tre teckningarna här ovan, vilka Modern Barndom har satt ihop till en bild, gjorde några av barnen på förskolan Solskenet, Kärrtorp förskolor, för några veckor sedan.

Den första bilden visar viruset. Den andra i mitten visar hur man ska tvätta händerna och sjunga Blinka lilla stjärna samtidigt så att viruset går bort. Den sista bilden visar virusets förlopp, från vänster till höger: hur det kommer in i en person, som blir sjuk. Tillfrisknar. Och misströsta inte för den stackarn nere till höger, den är ”dubbelglad”. Den är både frisk och har fått glass, förmedlar Johanna vad barnen berättat.

Modern Barndom vill gärna berätta mer om barns tankar om viruset, men också om hur denna pandemi förändrar deras vardag i förskolor och skolor – och pedagogernas arbete (se efterlysningen nedan).

Svenskt barnbildarkiv, som är ett nationellt arkiv med cirka 650 000 teckningar, målningar, applikationer, fotografier och filmer som barn från hela Sverige har gjort, söker nu också efter barns bilder av Coronaviruset, så att även barnens (och inte enbart de vuxnas) perspektiv på denna tid fångas in för eftervärlden. Svenskt barnbildarkiv är ett av väldigt få arkiv i världen som bevarar och lyfter fram barns perspektiv på sin samtid, och här finns bilder bevarade från slutet av 1700-talet.

Mer om Svenskt barnbildarkivs insamling nu av teckningar, målningar, applikationer, illustrationer, foton, filmer, med mera, från alla barn upp till 20 år finns att läsa här:

"Vad är det som händer? – Barns tankar och berättelser om Coronaviruset"

 

Berätta för Modern Barndom om vad du/ni gör nu i er förskola/skola!

När detta nummer av Modern Barndom precis ska tryckas kommer några hoppfulla rapporter komma från några förskolor om vad de prövar att göra nytt och annorlunda på grund av Covid-19.

Några små glimtar av detta hann också komma med i inledningen till Modern Barndom nr 2.

I nästa nummer av Modern Barndom, nr 3, vill vi berätta mer om allt som nu görs i förskolor och skolor, alla olika prövanden och hypoteser, utforskanden och göranden, skapanden och läranden, på grund av vad detta virus gjort och gör. För det behöver vi din & er hjälp!

Skriv till Modern Barndom och berätta; skriv till maria.herngren@reggioemilia.se