Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Modern Barndom nr 4, 2022

Rim och rättigheter

2022-11-15

Modern Barndom besöker två olika utställningar: Bordercrossing – utställningen som öppnar för nya möten, kopplingar, reflektioner, utforskande, lärande och skapande mellan digitala och analoga material, ute och inne, natur och kultur, och besökare emellan – i Oskarshamn och Forum för levande historias Barn har också rättigheter! – som framöver kommer att gå på turné i Sverige – som fokuserar på barnkonventionen och är, liksom den tillhörande workshoppen, utvecklad tillsammans barn. Möt också författaren Malte Persson som skriver på rim, den samiska förskolan Giella i Jokkmokk som är engagerad i ett forskningsprojekt med fokus på berättelser och i Signerat Gabriella Kärnekull Wolfe, Sveriges första ombudsman mot kommersiell sexuell exploatering av barn.

Panelen

Sharenting – är det okej att dela bilder på (sina) barn på nätet? Modern Barndom frågar en psykolog och forskare, en professor i civilrätt samt en journalist och bloggare.

Bordercrossing i Oskarshamn

I ett kulturhus i Småland finns bibliotek, konsthall, sjöfartsmuseum och inte minst Döderhultarens träskulpturer. I höst även Bordercrossing, utställningen från Reggio Emilia, om barnens och pedagogernas gränsöverskridande utforskande av naturen – såväl digitalt som analogt. Här får nu förskolans alla pedagoger i Oskarshamn fortbildning, men också många pedagoger från andra kommuner.

Skriva med språket som samarbetspartner

– Man kan inte påverka helt själv vart skrivandet leder, utan man måste låta sig styras av de rim och möjligheter som finns i språket.
Möt författaren Malte Persson, aktuell med bilderboken Räventyr, som ofta skriver på rim och vers, både i sina böcker för barn och vuxenböcker. Här berättar han om sina barnböcker och om hur han som vuxen återupptäckte rimmandet.

Ringar på vattnet

Modern Barndom är nyfiken på den pågående forskningen som den samiska förskolan Giella i Jokkmokk, tillsammans med forskarna Ylva Jannok Nutti och Viktor Johansson, är engagerade i: ”Sámi mánná jurddavázzin – Samiska barn som tankevandrare”. Här berättar Carina Hotti Lindmark, rektor på Giella, om förskolans arbete och mål.

Barn måste få veta om sina rättigheter

– Den här utställningen har vi utvecklat tillsammans med barn från dag ett och under hela processen, även workshoppen. De har till exempel kläckt namnet Barn har också rättigheter! där också är viktigt, säger Marcel Rådström, ansvarig pedagog, innan han tar emot den femteklass som ska workshoppa i Forum för levande historias lokaler i Gamla stan i Stockholm.

Reggio Runt

Pedagogen

Maria Karlsson, förskolan Lägret i Vännäs kommun.

Dokumentation

Cykelskogens förskola i Nynäshamn.

Synpunkten

Sara Bruun, ordförande Reggio Emilia Institutet AB

Signerat

Gabriella Kärnekull Wolfe, ombudsman mot kommersiell sexuell exploatering av barn (OKSE)

 

Länk till Modern Barndom nr 4 2022