Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Modern Barndom tipsar om två poddar

– Bibupodden och Skriv om oss!

2023-08-31

Höstterminen är i gång men än är sommaren inte slut! Modern Barndom tipsar här om en aktivitet lämpad för både soliga och regniga sensommardagar och kvällar – poddarna Bibupodden, om scenkonst, och Skriv om oss! om litteratur. Gemensamt för poddarna är att perspektivet huvudsakligen är barns och ungas.

Bibupodden Slide

Bibupodden

Bibu är Sveriges viktigaste mötesplats, en biennal och nationell arena, för och om professionell scenkonst för barn och unga. Sedan starten 2006 i Lund har Bibu anordnat åtta biennaler. 2014 flyttade biennalen till Helsingborg, där den fortfarande huserar och även nästa, 15-18 maj 2024, går av stapeln.

På biennalen möts olika målgrupper som nationella och internationella aktörer inom området scenkonst för barn och unga, skolledare, lärare, politiker och beslutsfattare samt barn och barnfamiljer i regionen.

Programmet till biennalen sätts tillsammans med deltagarna och det är öppet för allmänheten att nominera förslag till seminarium, workshoppar och andra programpunkter. Nomineringsperioden till biennalen i maj 2024 är öppen till den 30 oktober – så passa på att fundera kring vilka frågor och perspektiv inom området scenkonst för barn och unga som känns allra mest aktuella. Nomineringarna görs via hemsidan, där ni också hittar Bibupodden som Modern Barndom nu vill tipsa om!

Bibupodden startade i våras som en kanal för att kunna hålla i gång samtalet även mellan biennalerna och beskrivs som:

”Svensk scenkonst för barn och unga är i framkant, men det handlar ju inte bara om vad som sker på scen, utan om hur det landar i sin publik. I Bibupodden har Susanna Fredén från bibu och Ellinor Lidén, barnteaterforskare och barnkulturvetare vid Centrum för Barnkulturforskning vid Stockholms universitet, undersökt vad vi inom fältet gör, varför vi gör det och hur vår unga publik egentligen uppfattar det vi gör.”

Till sin hjälp har Susanna Fredén och Ellinor Lidén en expertpanel, ett tiotal barn i mellanstadieåldern. Hittills har tre avsnitt släppts, där barnens tankar varvas med diskussioner mellan Fredén och Lidén. Tanken är att försöka ”ta avstamp i barns perspektiv – dels genom samtalen med vår barnpanel och dels utifrån den befintliga forskningen på området – för att försöka blicka på teatern snarare än tvärtom.”

Fler avsnitt kommer att släppas efterhand och går att lyssna på via Bibus hemsida eller Spotify.

Lyssna på Bibupodden

Skriv Om Oss Slide

Skriv om oss!

Sedan 2011 utser Kulturrådet vartannat år en läsambassadör. Fenomenet är inte unikt för Sverige utan sker i många länder. Olika personer med olika bakgrund får uppdraget att sätta lusten till litteratur och läsning i fokus, och det särskilt bland barn och unga. Ett vidare syfte är också att hålla frågan om läsningens betydelse för demokrati och delaktighet levande i debatten. På frågan varför en läsambassadör behövs skriver Kulturrådet:

”Undersökningar av barn och ungas medievanor visar att läsningen minskar och att läsmotivationen minskar bland unga. Det blir allt färre frivilliga läsare. Socioekonomisk bakgrund och föräldrarnas utbildningsnivå har stor betydelse för läsvanor. Läsambassadören ska i enlighet med Sveriges nationella mål för läs- och litteraturfrämjande verka för att alla, oavsett bakgrund, ska få lika möjligheter att nå litteraturen och bli läsare.”

Förra hösten utsågs Sveriges sjätte läsråd, författaren och journalisten Nioosha Shams. Bakom utnämningen stod denna gång läsrådet – ett rådgivande organ inom Kulturrådet bildat 2021. Nioosha Shams, som vill göra ungdomarna delaktiga, arbetar sedan våren 2023 tillsammans med ett ungdomsråd bestående av nio niodeklassare från Södertälje, Järva och Tensta. 28 april startade de podden Skriv om oss! som presenteras som: ”ett rum att vila i, en plats för de nyfikna äventyrarna, men framförallt en uppmaning: skriv om oss.” Den riktar sig till ungdomar, och är tänkt kunna användas i undervisningssammanhang.

Under våren släpptes fem avsnitt där Nioosha och några av ungdomarna från ungdomsrådet samtalar med gäster utifrån olika teman. Podden är tillbaka efter sommaruppehållet den 15 september, så än finns tid att lyssna ikapp. Ni hittar den nedan!

Text: Elin Mellerstedt

Lyssna på Skriv om oss!