Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Barncompaniet bjuder på vinterfestival

2021-03-01

I år har barn i hela Sverige kunnat leka, utforska, skapa, förvandla, bygga, pröva och uppleva mycket med enastående material: Snö och is! Men det finns förskolor som kan göra detta i månader varje vinter. En av dessa finns i Boden, Barncompaniet, som med sin Vinterfestival har skapat en årlig tradition som de nu vill dela med sig av till fler genom Modern Barndom.

Vi vill lyfta det positiva och säregna med att bo på den plats vi gör, och ta vara på det roliga med snö, is och kyla. Från mitten av januari fram till vår vinterfestival den 17 februari jobbar därför hela Barncompaniet med snö och is. Alla 84 barn från ett till sex år är delaktiga.

Vi färgar och fryser in is i olika förpackningar. Is som barnen sedan använder till att bygga och skapa med. Skapande som kan vara kopplat till sådant som barnen utforskar i andra sammanhang på vår förskola.

Treåringarna har till exempel utforskat och tänkt kring kor. Hur de ser ut, vad de äter och vad de behöver. Vilken mat får vi från korna? Självklart måste man då bygga en ko av is. Och böckerna om Mamma Mu inspirerar till en rutschkana för korna.

Femåringarna har undersökt fenomenet tornados. Hur kan en istornado se ut?

Fyraåringarna har undersökt ägg i olika former, därför finns det ett jättestort strutsägg med tillhörande struts på vår vinterfestival.

Ettåringarna har undersökt allt grönt som går att äta. Går det att frysa in det gröna till is? Genom isen presenterar vi också ett recept på chokladbollar.

Lusten och fantasin får fritt spelrum, så på festivalen finns ett vargslott som vaktas av vargar, en jättespindel som får namnet Ers Majestät för att den är drottningen av alla spindlar. I skapandet växer historier fram, vilka besökarna får ta del av via Qr-koder.

På vernissagedagen 17 februari får föräldrar och anhöriga, med barnen som guider, ta del av alla vinterskapelser från klockan två då mörkret faller, samtidigt som marschaller och andra ljus lyser upp.

Text Åsa Rönnqvist

Utepedagog & bitr. rektor, Förskolan Barncompaniet

Prenumerera på Modern Barndom till dig eller till din förskola/skola