Blå cikoriablommorFörfattare: Vea VecchiSvenska | Häftad | Utgiven 2014Vea Vecchis bok, omsorgsfullt översatt av Anna Barsotti, utforskar konstens och kreativitetens bidrag till barns läroprocesser - och ateljéns och ateljeristans roll för de banbrytande förskolorna i Reggio Emilia. Inte minst den smått legendariska ateljén på förskolan Diana där hon själv arbetat under så många år. Vea Vecchi bjuder på många inspirerande minnen, samtal, reflektioner och vackra exempel - och som Gunilla Dahlberg och Peter Moss skriver i sin inledning: "en passion för forskningsstrategierna i barns tänkande och för att arbeta vid deras sida för att bygga rikare och mer fullständig kunskap".
Estetikens kraft – att skapa uttryck och mening i förskolanFörfattare: Redaktörer: Per Dahlbeck och Ingrid BogrenSvenska | Häftad | Utgiven 2020Denna bok utgår från att estetiken har en kraft. De estetiska uttrycksformerna ger alla medborgare, även de yngsta, möjlighet att kommunicera om både det lilla och det stora, det nära vardagliga och det övergripande existentiella. Hur kan det få plats i förskolans verksamhet?
Förutom redaktörerna, som har stor erfarenhet av pedagogiskt utvecklingsarbete inom Malmö stads förskolor och här belyser några teorier i relation till begreppet estetik, medverkar Suzanne Osten, teater- och filmregissör; Pontus Sjöberg, teaterutbildad barnskötare som även drivit fri teatergrupp; Josefin Snygg, konstnär, förskollärare och ateljerista; Pål Spendrup, förskollärare med master i pedagogik, samt Ellen Spens, som arbetar med scenkonst, med olika praktikexempel.
Ge litet luft till en kompisFörfattare: Åsa HedbergSvenska | Häftad | Utgiven 2012Denna bok berättar om ett treårigt luftprojekt på Tvättbjörnens förskola i Trångsund där barnen får utforska fysik och aerodynamik. Åsa Hedberg, ateljerista och bildkonstnär, bjuder på en lärorik resa i ord och bild, i en projekterande praktik där forskaren Liselott Mariett Olssons analyserande inledning ger en bra teoretisk grund. "En av de många viktiga saker det berättas om i den här boken insisterar just på detta: vikten av att verkligen ta barns frågor på allvar. Barns frågor är alltid mycket större, lekfullare och allvarligare än vi tror. Likaså barns ambitioner och vilja till lärande”, skriver Liselott Mariett Olsson i förordet till denna bok som ges ut av Reggio Emilia Institutet i samarbete med Huddinge kommun. Åsa Hedberg har skrivit ytterligare en bok ”En bok om förvandling – Förskolebarn utforskar evolutionsläran” om ett annat projekt på Trångsunds förskolor, vilken också ges ut av Reggio Emilia Institutet i samarbete med Huddinge kommun.
Lek, lärande och lyckaFörfattare: Monica Nilsson, Anna-Karin Grankvist, Elin Johansson, Jeanette Thure och Beth FerholtSvenska | Häftad | Utgiven 2018Lek, lärande och lycka handlar framför allt om ett tvåårigt forskningsprojekt där författarna (forskare och pedagoger tillsammans) undersöker vad ett möte mellan lek och lekvärldar och utforskande och projektbaserat arbete på en Reggio Emilia-inspirerad förskola (som HallonEtt i Jönköping) kan leda till.
Ett projekt som visar sig vara synnerligen utvecklande och berikande för såväl leken som utforskandet på denna förskola – men också för barnen och pedagogerna själva, och deras relation till och för varandra.
Boken tar också upp internationella forskning om lek, problematiserar lekens ställning i förskolan idag och beskriver vad olika former av lek innebär.