DelaktighetFörfattare: Francoise Dubois, Harold Göthson, Ingela SöderholmSvenska | Häftad | Utgiven 2019Det här är en bok som visar varför förskolor och skolor måste jobba med delaktighet och hur man kan göra det genom att förbinda förskolans och skolans demokratiska uppdrag med barns och lärares vardag.
Författarna bjuder på många igenkännbara vardagsexempel från förskola och skola, vilka de sedan tar sig an med olika reflektionsanalyser.
Ett reflekterande som även gör läsaren delaktig, inte minst inför hur man kan jobba vidare med detta i den egna praktiken.
Material och materialitetFörfattare: Gunilla Essén och Leicy Olsborn BjörbySvenska | Häftad | Utgiven 2021Gunilla Esséns och Leicy Olsborn Björbys bok Material och materialitet är (liksom deras tidigare böcker Systematiskt kvalitetsarbete på alla nivåer och Pedagogisk dokumentation – utvecklas och lära tillsammans) en handfast och praktiknära bok, rik på konkreta exempel och förslag på hur man kan pröva och gå vidare i egna utforskandet.
Material och materialitet tar bland annat upp sådant som:
Vilka material och sammanhang har de yngsta barnen i förskolan rätt att möta och utforska?
Hur kan progressionen i det fortsatta arbetet se ut?
Boken är också rik på ämneskunskap och materialkunskap, som författarna tar upp utifrån de tre hållbarhetsperspektiven: ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.
Till boken finns också en studiehandledning (digital) för nedladdning.
Estetikens kraft – att skapa uttryck och mening i förskolanFörfattare: Redaktörer: Per Dahlbeck och Ingrid BogrenSvenska | Häftad | Utgiven 2020Denna bok utgår från att estetiken har en kraft. De estetiska uttrycksformerna ger alla medborgare, även de yngsta, möjlighet att kommunicera om både det lilla och det stora, det nära vardagliga och det övergripande existentiella. Hur kan det få plats i förskolans verksamhet?
Förutom redaktörerna, som har stor erfarenhet av pedagogiskt utvecklingsarbete inom Malmö stads förskolor och här belyser några teorier i relation till begreppet estetik, medverkar Suzanne Osten, teater- och filmregissör; Pontus Sjöberg, teaterutbildad barnskötare som även drivit fri teatergrupp; Josefin Snygg, konstnär, förskollärare och ateljerista; Pål Spendrup, förskollärare med master i pedagogik, samt Ellen Spens, som arbetar med scenkonst, med olika praktikexempel.
Förskolan som demokratisk mötesplatsFörfattare: Harold Göthson, Sara Hvit Lindstrand och Malin McConnachie (redaktörer)Svenska | Häftad | Utgiven 2021Förskolan som demokratisk mötesplats är en inspirerande, tankeväckande och berikande antologi för alla vuxna som vill sätta dialogen i centrum för att med våra yngsta världsmedborgare upptäcka såväl möjligheter som att överbrygga hinder i ett ”learning by doing” för demokrati och hållbar framtid.
Ulf Mårtensson, BTJ, nr 18, 2021, skriver bland annat att: "Boken ger en intressant och givande beskrivning av hur demokrati- och värdegrundsarbete kan ske i olika delar av landet utifrån ett undersökande och reflektivt arbetssätt med syfte att skapa ett hållbart och demokratiskt samhälle."
Ja, detta är en möjlighetsbok där många författare medverkar med olika exempel utifrån sina olika perspektiv, samtidigt som Harold Göthson berikar samtliga berättelser med såväl en övergripande introduktion som genomgående kapitelpresentationer.