Mediepedagogik på barnens villkorFörfattare: Ulla-Karin Lundgren Öhman (red)Svenska | Häftad | Utgiven 2014Digitala verktyg har nu intagit såväl förskolans som förskoleklassernas praktik. Men hur är det med det pedagogiska förhållningssättet – och hur får man till en bra pedagogik med digitala verktyg? En bok kan förstås inte lösa allt, men med ”Mediepolitik på barnens villkor” kan man få både rejält med inspiration och en bra grund för hur man kan arbeta med barns delaktighet, lärande och meningsskapande i en digital kontext. Boken är en antologi där såväl redaktören Ulla-Karin Lundgren Öhman som hennes många medförfattare delar med sig av såväl praktiska tips som teoretiska infallsvinklar.
Barn och naturvetenskapFörfattare: Elfström, Nilsson, Sterner, Wehner-GodéeSvenska | Häftad | Utgiven 2022Barn och naturvetenskap behandlar de naturvetenskapliga ämnenas didaktik för förskolans och skolans tidiga år. Författarna undersöker likheterna mellan naturvetenskapliga forskares arbetssätt och barns utforskande och undersökande – och ger exempel på hur man kan arbeta praktiskt och teoretiskt tillsammans med barn i olika naturvetenskapliga projekt.
Barn och naturvetenskaps tredje reviderade upplaga är dessutom utökad med ett kapitel med exempel på hur barn i förskola och grundskola utforskar biologisk mångfald i den egna lärmiljön.
Lek, lärande och lyckaFörfattare: Monica Nilsson, Anna-Karin Grankvist, Elin Johansson, Jeanette Thure och Beth FerholtSvenska | Häftad | Utgiven 2018Lek, lärande och lycka handlar framför allt om ett tvåårigt forskningsprojekt där författarna (forskare och pedagoger tillsammans) undersöker vad ett möte mellan lek och lekvärldar och utforskande och projektbaserat arbete på en Reggio Emilia-inspirerad förskola (som HallonEtt i Jönköping) kan leda till.
Ett projekt som visar sig vara synnerligen utvecklande och berikande för såväl leken som utforskandet på denna förskola – men också för barnen och pedagogerna själva, och deras relation till och för varandra.
Boken tar också upp internationella forskning om lek, problematiserar lekens ställning i förskolan idag och beskriver vad olika former av lek innebär.
Bagarmossen och världenFörfattare: Författare: Del ur projektet ”Barnens tankar syns i Bagarmossen 2015-2017”, samt Karin Furness (text) och Christina Dackeus (bild)Svenska, engelska, spanska, arabiska, portugisiska och persiska | Spiralbunden| Utgiven 2019
Varsamt & Nyfiket : vägen till hållbar utveckling i förskolanNy!Författare: Erika Wallin (redaktör)Svenska | Häftad | Utgiven 2022En antologin om hur kan vi arbeta med hållbar utveckling i förskolan ekologiskt, socialt och ekonomiskt? Det handlar om arbetssätt, innehåll och förhållningssätt i vardagen. Skräpplockning och sopsortering ligger nära till hands, men det finns många andra sätt att arbeta med hållbarhet tillsammans med barnen, varsamt och nyfiket. Mycket gör vi kanske redan, men behöver få en ny syn på?
Pedagogisk miljö i tanke och handlingFörfattare: Linda Linder (red)Svenska | Häftad | Utgiven 2016Detta är första upplagan av Pedagogisk miljö i tanke och handling (Lärarförlaget) vilken därför säljs till rabatterat pris här (den nya något utökade versionen har inte REI).
Linda Linder (red) och hennes medförfattare skriver i denna antologi om vilken stor betydelse miljö och material har för hur vi kan agera, lära, skapa och tänka i och om pedagogiska rum (såväl inne som ute).
I tretton inspirerande kapitel berättar de tjugo författarna – i både text och med rikt bildmaterial – ¬om hur man kan arbeta med en förskolas miljö och material för att försöka få till miljön som en tredje pedagog, vid sidan om pedagogerna och barnen.
”Vi behöver vässa blicken och titta noggrant på de ’banala’ ödmjuka tjänare som är med och sätter agendan för våra praktiker”, skriver till exempel forskaren Karin Hultman i sitt inledningskapitel, vilket denna bok säkert kan hjälpa till med.