Bygga en plats för möten – ett projekt i nära relation med omvärldenFörfattare: Ewa Hedenkvist, Bettan Lorentzson & Camilla MeyerSvenska | Häftad | Utgiven 2018I Bygga en plats för möten – ett projekt i nära relation med omvärlden (Lärarförlaget) bjuder förskollärarna Ewa Hedenkvist, Bettan Lorentzson och Camilla Meyer på en praktiknära inblick i hur barn och pedagoger (och föräldrar) kan arbeta projekterande i förskolan, och med sin omvärld – och hur berikande det är för alla inblandade, även för gammeltanter och betonggjutare.
De berättar om såväl svårigheter (hur väljer man bland barnens många förslag) som glädjeämnen ("Nu är det inte på låtsas, nu är det inte i tanken. Nu är det på riktigt", som ett av barnen sa när byggandet av bänken kom igång) – och författarna, liksom barnen, delar här med sig av hur de undersökt, dokumenterat, reflekterat, skapat ...
Varsamt & Nyfiket : vägen till hållbar utveckling i förskolanFörfattare: Erika Wallin (redaktör)Svenska | Häftad | Utgiven 2022En antologin om hur kan vi arbeta med hållbar utveckling i förskolan ekologiskt, socialt och ekonomiskt? Det handlar om arbetssätt, innehåll och förhållningssätt i vardagen. Skräpplockning och sopsortering ligger nära till hands, men det finns många andra sätt att arbeta med hållbarhet tillsammans med barnen, varsamt och nyfiket. Mycket gör vi kanske redan, men behöver få en ny syn på?
Pedagogisk dokumentation – utvecklas och lära tillsammans (andra upplagan)Författare: Gunilla Essén, Erika Björklund och Leicy Olsborn BjörbySvenska | Häftad | Utgiven 2020Gunilla Esséns, Erika Björklunds och Leicy Olsborn Björbys bok Pedagogisk dokumentation – Utvecklas och lära tillsammans är en handfast bok om vad pedagogisk dokumentation är för något och varför det är ett så värdefullt verktyg. Men framförallt är det en bok som lyckas att pedagogiskt, inspirerande och tydligt visa hur man bär sig åt för att arbeta med pedagogisk dokumentation i praktiken, och få till det, och med hjälp av det utveckla verksamheten tillsammans med barnen.
Författarna har reviderat boken utifrån nya läroplanen, Lpfö 18, och lagt till två nya kapitel i denna andra upplaga. Men precis som i den första finns här också en verktygslåda med samlade reflektions- och observationsverktyg, med ”protokoll” som kan laddas ner från förlagets hemsida.
Systematiskt kvalitetsarbete – på alla nivåerFörfattare: Gunilla Essén och Leicy Olsborn BjörbySvenska | Häftad | Utgiven 2018Gunilla Esséns och Leicy Olsborn Björbys bok Systematiskt kvalitetsarbete på alla nivåer är (liksom deras förra bok Pedagogisk dokumentation – utvecklas och lära tillsammans) en handfast bok, rik på exempel, uppgifter och reflektionsfrågor att samlas kring. De går grundligt igenom vad ett systematiskt kvalitetsarbete i förskolan är och hur man som pedagog kan ta vara på det man redan gör. Men framförallt visar de att systematiskt kvalitetsarbete rör alla i förskolan och vilken betydelse det kan få för barnen.
En bok om förvandlingFörfattare: Åsa HedbergSvenska | Häftad | Utgiven 2015Denna bok berättar om ett naturvetenskapligt projekt, som inspirerats av Howard Gardners forskning om multipla intelligenser. Här får vi följa tjugo 4-5-åringar på avdelningen Djungeln på Trångsunds förskola under en hösttermin och vårtermin, 2011-12. Detta är den andra boken av ateljeristan Åsa Hedberg där hon bjuder på en lärorik och inspirerande inblick i ett spännande projekt i Trångsunds förskolor. Harold Göthson, grundare och seniorrådgivare vid Reggio Emilia Institutet och styrelseledamot i Reggio Emilias internationella Loris Malaguzzicentrum, medverkar med ett initierat förord, där han bland annat skriver: ”I denna bok får vi följa Åsa Hedbergs åstundan att synliggöra sin och sina kollegors förundran över hur små barns kunskaper och intelligens kan frigöras i kooperativt samarbete” och ”Helt enkelt en bok om hur vi kan lära – och förvandlas!”.
”En bok om förvandling”, liksom Åsa Hedbergs förra bok ”Ge litet luft till en kompis – barn utforskar fysik och aerodynamik på förskolan” ges ut av Reggio Emilia Institutet i samarbete med Huddinge kommun.