Lekfulla berättelser – där individen och gruppen möts i ett ömsesidigt meningsskapandeNy!Författare: Pedagoger, ateljerista, pedagogiska och förskolechef på förskolorna Guldkusten, Bikupan, Fröhuset i ÖstersundSvenska | Häftad | Utgiven 2021De tre förskolor Guldkusten, Bikupan och Fröhuset i Östersund skriver varje år en processbok tillsammans om sitt projekterande arbete under det år som gått. Här reflekterar, analyserar och berättar de om sitt arbete för att kunna utveckla det vidare, och visa föräldrar och andra hur de gör för att fördjupa sitt Reggio Emilia-inspirerade och systematiska kvalitetsarbete i förhållande till förskolans läroplan.
Reggio Emilia Institutet har tidigare gett ut deras processbok Hoppfulla berättelser (om hösten 2017 och våren 2018) vilken inspirerat väldigt många.
Nu är det dags igen, för Guldkustens, Bikupans och Fröhusets processbok om hösten 2019 och våren 2020 vilken framför allt handlar om lek och lekfullhet, men också om ateljékultur och varför de numera ser sina pedagogiska miljöer som ateljéer.
I Lekfulla berättelser medverkar de nio avdelningarna med varsitt kapitel, så även köken, där de berättar och reflekterar över sitt projekterande tillsammans med barnen. Därtill hur extra viktig deras arbete med processboken blivit under pandemin när avdelningarna och förskolorna inte har kunnat träffas som tidigare, och även för familjerna.
Hur blir man matematisk? Författare: Anna PalmerSvenska | Häftad | Utgiven 2020 I 2a upplaganI denna bok berättar Anna Palmer om många intressanta projekt där hon och hennes lärarstudenter arbetat med matematik på nya sätt i förskola och skola. Anna Palmer visar hur identitetsskapande allt lärande är och att alla barn inte minst därför måste få en chans att bli matematiska. Som underrubriken på denna bok lyder handlar det om "Att skapa relationer till matematik och genus i arbetet med yngre barn" och här visar hon hur Reggio Emilia inspiration och pedagogisk dokumentation kan vara en mycket fruktbar väg att gå.
Detta är en uppdaterad version (utgiven 2020) där vissa delar skrivits om samt ett par nya kapitel tillkommit sedan förra upplagan (2001).
Bygg & konstruktion i förskolanFörfattare: Mia MylesandSvenska | Häftad | Utgiven 2007Bygg och konstruktion är ett av de språk barn kan använda när de utforskar sin omvärld och skapar sig sin egen identitet. Det handlar om bild och skapande, estetik och geometri, matematik och språk, empati och förhållningssätt. Bygghörnan ska vara en mötesplats för alla barn, oavsett kön och ålder. Med text och bild beskriver Mia Mylesand hur arbetet under många år växt fram på den förskola där hon arbetar. Boken ger idéer på hur man som pedagog kan gå in och ge barnen större utmaningar.
Att fånga lärandetFörfattare: Christina Wehner-GodéeSvenska | Häftad | Utgiven 2000En bok om pedagogisk dokumentation med hjälp av olika medier. Christina Wehner-Godée delar här med sig av sin erfarenhet av pedagogisk dokumentation under sitt arbete som lärarutbildare. Boken tar avstamp i frågorna: Vad är meningsfullt att dokumentera och varför? Hur fungerar de olika hjälpmedlen? Vad kan dokumentationen få för konsekvenser i ett förändringsarbete?
Ett barn har hundra språkFörfattare: Barsotti, Wallin, m. fl.Svenska | Häftad | Utgiven 1981En introduktion till verksamheten på de kommunala förskolorna i Reggio Emilia, publicerad i samband med den första utställningen på Moderna Museet i Stockholm år 1981. Den sociala och politiska bakgrunden beskrivs och boken innehåller också intervjuer med ledningspersonal och föräldrar, förutom beskrivningar av den pedagogiska verksamheten.